ΣΚΟΠΟΣ

Στο Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά, παρέχουμε σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας δωρεάν ιατρική και οδοντιατρική πρωτοβάθμια περίθαλψη και φάρμακα.

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Περί Αλληλεγγύης - του Γιώργου Ντουνιά

Όταν τον Δεκέμβριο του 2012 λειτουργοί υγείας και ενεργοί πολίτες δραστηριοποιηθήκαμε στη σύσταση του Αλληλέγγυου Ιατρείου Πειραιά, είχαμε υπόψη μας τρεις διαπιστώσεις:

        • Η συνεχιζόμενη ύφεση, λιτότητα, αυξανόμενη ανεργία, απ-ασφαλίζουν ολοένα και περισσότερους συνανθρώπους μας (Κυριόπουλος, ΕΣΔΥ)

        • Η μνημονιακή μείωση των δημοσίων δαπανών για την υγεία επιφέρει δεινά, όπως τεκμηριώνουν μελέτες για τις συνέπειες των μέτρων του ΔΝΤ (David Stuckler, Oxford)

        • Αναμένουμε ανθρωπιστική κρίση (Jeffry Levett, ΕΣΔΥ)

Ευτυχώς το Αλληλέγγυο Ιατρείο που απευθύνεται στους άνεργους και απ-ασφαλιζόμενους συνανθρώπους μας, όλου του Πειραιά, βρήκε φιλοξενία στις κτιριακές εγκαταστάσεις των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κορυδαλλού {Ξενοφώντος & Πελοπίδα, Πλατεία Μέμου, τηλ.210-4960790}. Έτσι διαθέτουμε οδοντιατρείο, ιατρεία και φαρμακείο.

Με ποιες αρχές λειτουργούμε;

«Ιδρυθήκαμε για να κλείσουμε» όπως λέμε. Δεν πιστεύουμε ότι ο εθελοντισμός, ο ακτιβισμός και η φιλανθρωπία πρέπει να αποτελέσουν μόνιμη, διαρκή και οριστική λύση.

Στο Αλληλέγγυο (όχι Κοινωνικό) Ιατρείο διαφοροποιούμαστε από την «φιλανθρωπία» και πιστεύουμε ότι ως λειτουργοί υγείας έχουμε ιστορική αλλά και τυπική ευθύνη τήρησης ηθικών αρχών και κανόνων δεοντολογίας (Ιπποκράτης).

Δεν είμαστε «ακτιβιστές». Οι περισσότεροι είχαμε και έχουμε πολιτικές ταυτότητες και δράσεις.

Δεν το κάνουμε μόνο για την «ψυχή» μας. Θέλουμε στη διάχυτη αβεβαιότητα να εδραιώσουμε την ιδέα της «φιλαλληλίας» και να διαδώσουμε την αξία της αλληλεγγύης, ως απάντηση στη κρίση.

Γι’ αυτό: δεν μας αφορούν, η τηλε-προβολή ως γλάστρες στο τέλος των ειδήσεων, η διαφήμιση, ο παραγοντισμός και οι... δημοτικές εκλογές. Εξάλλου στις γειτονιές μας λένε «όποιος δεν ξέρει να βοηθάει, μένει κατάμονος και δυστυχάει»!

Διεκδικούμε ένα δίχτυ προστασίας των αδύναμων, ελεύθερη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες του Πειραιά. Συμμετέχουμε στον γενικότερο συντονισμό παρόμοιων δράσεων.

Δεν δεχόμαστε υπηρεσίες Β’ διαλογής και κατώτερης ποιότητας που περιορίζονται μόνο σε διανομή φαρμάκων που μας περίσσεψαν.

Δεν διανέμουμε αλλά χορηγούμε μόνο με ιατρική ευθύνη και συνταγή τα φάρμακα.

Λειτουργούμε κανονικά ως δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι εθελοντές, ενεργοί πολίτες της γραμματείας μας επίσης, διαχειρίζονται καθημερινά ζητήματα ως υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας και συνεργάζονται με τις Δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες όπου είναι δυνατόν.

Ασφαλώς δεν ισχυριζόμαστε ότι οι πολλαπλές δράσεις (φιλανθρωπικές, της εκκλησίας, ΜΚΟ, Δήμων, κινήσεων, ΜΜΕ, ακτιβιστών, κ.ά.), ιδίως στη παροχή υπηρεσιών υγείας δεν μας χρειάζονται. Διανύουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που ΟΛΑ στην ανάγκη είναι χρήσιμα. Ακόμα και ένα κουτί με παυσίπονα!

Δεν αποδεχόμαστε όμως, διακρίσεις στην πρόσβαση και την παροχή υπηρεσιών υγείας που οφείλουν να αποτελούν βασική υποχρέωση ενός ευρωπαϊκού κράτους δικαίου (σύνταγμα).

Στοιχεία 1ου Απολογισμού Αλληλέγγυου Ιατρείου Πειραιά (2/5/2013)
 
1234 επισκέψεις, 617 συν-άνθρωποι, (247/μήνα)
345 γυναίκες, 272 άνδρες, 458 Έλληνες, 159 αλλοδαποί
45% από τον Κορυδαλλό, 42% για Οδοντίατρο, 15% παθολόγο, 13% φάρμακα, κτλ.

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στη συζήτηση «Κρίση & Αλληλεγγύη» που διοργανώσαμε από κοινού με την Αλληλεγγύη Πειραιά, ακούστηκαν ενδιαφέρουσες ιδέες και προέκυψαν προτάσεις για το άμεσο μέλλον.

Επειδή η Αλληλεγγύη προς τους αδύναμους, ανέργους και ανασφάλιστους πρέπει να ενταχθεί στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χρειάζεται να αναλάβουμε εμείς την πρωτοβουλία συντονισμού ΟΛΩΝ των δομών αλληλεγγύης στην Υγεία στον Πειραιά.

Σε αυτή την προσπάθεια οι Δήμοι του Πειραιά οφείλουν να διαδραματίσουν σπουδαίο και κρίσιμο ρόλο ως βασικοί θεσμοί κοινωνικής συνοχής. Μπορούν αφού διαθέτουν υλικοτεχνικές υποδομές Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ασφαλώς μας χρειάζεται επανοηματοδότηση και επανεκκίνηση γιατί οι δημοτικές δομές έχουν απαξιωθεί, αφού στο παρελθόν λειτούργησαν περιστασιακά και πελατειακά, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο αποδοτικότητας.

Σε μια τέτοια πρωτοβουλία φυσικά δεν περισσεύει κανείς. Εκκλησία, ΜΚΟ, εθελοντές, ακτιβιστές είναι απαραίτητοι και ευπρόσδεκτοι. Όχι όμως οι διάφορες φίλιες ή αντίπαλες δημοτικές παρατάξεις, πολιτικές κινήσεις ή κομματικές οργανώσεις. (Ας περιοριστούν στην υποστήριξη).

Έτσι, οι δημοτικές υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όλου του Πειραιά μπορούν να συντονιστούν.

Εθελοντές, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί, ιατροί και νοσηλευτές του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ και των δύο νοσοκομείων του ΕΣΥ του Πειραιά (Τζάνειο, Κρατικό Νίκαιας) μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματικότερα εντασσόμενοι σε ένα τέτοιο δίκτυο Αλληλεγγύης.

Εκτιμούμε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόπλασμα για το μέλλον. Τι απαιτείται;

• Η βούληση όλων των εμπλεκομένων
• Η υιοθέτηση των αρχών της Ισότητας των πολιτών στη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας

Ο Γιώργος Ντουνιάς διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και είναι συν-εθελοντής στο Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά, ειδικός παθολόγος στα Καμίνια.
πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου